2010 г.

Министър Вежди Рашидов награди ЕДО
„Севлиево за приноса към българската култура

Министърът на културата Вежди Рашидов удостои с грамоти за принос в развитието на българската култура Естрадно-духов оркестър „Севлиево“ и диригентът му Ангел Ангелски. Отличията бяха връчени по време на юбилейния концерт на оркестъра на 28 май в зала „България“ София. На него присъстваха над 500 души – наши земляци и любители на музиката от столицата. „Зала „България“ е храмът на българската музика, това е най-добрата зала за концерти. Чест е за всеки музикант да направи концерт там, защото се изисква ниво“, сподели маестро Ангелски.

С този юбилеен концерт целяхме да представим различните лица на нашия оркестър. За разлика от юбилейния концерт в Севлиево, в София освен прекрасните изпълнения на Оркестъра, имаше и по-голяма разнообразие от солисти. Нора Николаева, саксофониста Антоний Гетов, фолклора беше представен от Христина Ботева, Даниел Спасов и Милен Иванов. Джаза - от доц. Стефка Оникян, която е преподавател по поп и джаз пеене в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров".

Тя изпълни някои от най-известните си джаз стандарти. Проф. Анатоли Кръстев отново свири концерта за виолончело и оркестър. Тъй като Орлин Горанов беше зает, за зрителите пя Пеньо Перозов – един от най-изявените български тенори. „Той направи блестящи изпълнения и направо взриви залата“. Много добре се представи и младата ни солистка Клаудия Трънкова и бе приета с бурни аплодисменти. Искам да благодаря на младежката формация за бек - граунд вокали, както и на Теа, Ирена, Иван и Мишо от Клуба по спортни танци с ръководител Стефка Косева, за чудесното им вписване в програмата.

„След концерта проф. Жени Захариева – председател на Съюза на музикалните дейци, ми каза: „Слушала съм ви епизодично, но с този концерт промени представите ми за духовия оркестър“. Това значи, че целта, която си бях поставил, е постигната“, разказа със задоволство диригентът.

Изказвам благодарност на общинското ръководство за създадената организация и на фирмите "Идеал Стандарт - България" и "Идеал Стандарт - Видима" за финансовата помощ.

* * *

Естрадно-духовият оркестър „Севлиево” съхранява най-стойностните традиции в историята на духовите оркестри в България, същевременно той е модел на актуален, обичан и необходим на музикантите и на широката публика състав. Наследник на богати музикални традиции, в своята 50-годишна съвременна история оркестър „Севлиево” неизменно се стреми към най-висок професионализъм, търси различни форми на изява, сътрудничество с изтъкнати български изпълнители и творци.

Вече 25 години синоним на севлиевския оркестър е името на диригента Ангел Ангелски. Повярвали на неговия музикантски талант и професионална прозорливост, на умението му да воюва за общата кауза, под неговото ръководство севлиевските музиканти триумфират и получават заслужено признание на българските и чуждестранните сцени. Творческата дейност на състава респектира с множеството реализирани концерти, със записите и снимките за БНР, БНТ и други електронни медии.

Една от тайните на успеха на Естрадно-духовия оркестър „Севлиево” е изумително богатият му репертоар. В него присъстват от класически и жанрови до джазови пиеси, поднесени в подходящ аранжимент. Сред тях достойно присъстват и десетки заглавия от български композитори. Готовността им да работят със състава, да му поверят премиерата на своите произведения е израз не само на признание и доверие – севлиевският оркестър провокира творческото им въображение със своето майсторство, приобщава ги към музикалното изкуство на духовите оркестри, което въпреки проблематичността на времето, има своето място и трябва да бъде опазено.

Най-сърдечно поздравявам диригента Ангел Ангелски и музикантите от оркестър „Севлиево” с техните юбилеи!

Вярвам в бъдещето на състава!

На добър час!

Проф. д.изк. Елисавета Вълчинова-Чендова - музиколог, Нов български университет, Институт за изкуствознание при БАН, Председател на секция „Музиколози” при Съюза на българските композитори

* * *

50 години Общинска севлиевска музика!
25 години приятелство с оркестъра и диригента.

Завидно сътрудничество във всяко едно отношение!

Щастлив съм, че съм свидетел на израстването на този прекрасен състав и на успеха му както у нас, така и в чужбина.

Изключително ми допада работата на Ангелски, защото визията му за оркестъра и неговия репертоар съвпада със тези на световната тенденция за развитието на този жанр. Вдъхновявам се от универсалното съвременно звучене на състава!

На добър час и следващите половинки на вековете!

Доцо Вътков – диригент на:
Ансамбъла на Строителни войски;
Софийски духов оркестър;
Забавно-духов оркестър – Димитровград

* * *

Духовите оркестри в България заемат важно място в нашия живот. С концертните си участия по различни поводи, те внасят тържествено и празнично настроение. Естрадно-духов оркестър „Севлиево” с диригент Ангел Ангелски със своите богати и разнообразни програми, влючващи произведения от класическия репертоар до естрадно- развлекателните жанрове вече 50 години са неделима част от музикалния и културен живот както на Севлиево, така и за страната.

С радост и благодарност си спомням и концерта в моя чест, който ми устроиха през 2004 година. Честит юбилей колеги!

Проф. Петко Радев

* * *

В последните години Духовият оркестър на град Севлиево затвърди извоюваните си позиции на един от водещите оркестри в страната. За измеренията на съвременен духов оркестър важно място заема репертоарната политика, която да е в унисон с творческите намерения на изпълнителите и очакванията на слушателите. Такава вече 25 години успешно води диригента на оркестъра Ангел Ангелски. Тези творческите търсения са гаранция за професионално израстване и успешно приемане на предизвикателството за среща с нови произведения. Благодарение на това, Естрадно-духов оркестър „Севлиево” има богата концертна дейност, както в града, така също в цялата страна и извън пределите на България.

В годината на юбилея си Естрадно-духов оркестър „Севлиево” може с гордост да отбележи успехите си и ги затвърди през следващите години.

Доц. Христо Тонев – диригент и композитор

* * *

„Талантът е дарба,
но трудът е този,
който го реализира.”

Ангел Ангелски е ярък пример за човек, притежаващ и голям талант, и голяма жажда за работа. Познавам го отдавна и се радвам на неговите успехи. Гордея се с него като мой ученик, а на севлиевци пожелавам още 50 години радост от съвместното творчество.

Проф. Николай Тонев

* * *

Уважаеми колеги,

В дните на вашия половин вековен юбилей приемете най-горещи поздравления за вашите вдъхновени творчески постижения. Малко са съставите, които могат да се похвалят с такава интензивна творческа активност и награди. Но най-важното е, че вие, колеги, сте спечелили голямата обич и признателност не само на своите съграждани, но и далеч зад пределите на нашата Родина. Блестящи са отзивите за вашите турнета в не една европейска страна.

Вашите постижения се дължат на щастливо единомислие на трите страни – вие, колеги, Вашият диригент и Община Севлиево. Вие сте пример за това, как трябва да се работи днес – с най-широки слоеве на обществото ни и с мисъл и с грижа за бъдещите Ви заместници – за да продължи младото поколение Вашето достойно и високохудожествено дело.

Скъпи колеги,

Вие работите „под две щастливи звезди”: Община Севлиево в лицето на Кмета и Ангел Ангелски, Вашият диригент, който отбелязва своя първи юбилей – 25 години начело на Вашия състав. Именно той разшири жанровото разнообразие на репертоара, оргонизира вашите успешни турнета, именно той с таланта си вдъхновено осъществява своята творческа и обществена мисия.

Честити два юбилея!

Честито и на Община Севлиево. Малко са общините, които могат да се гордеят с такъв елитен духов оркестър. Благодарност за щедрата подкрепа на Община Севлиево. Без която едва ли бихте осъществили своята мисия. На добър час за следващите 50 години!

Проф. Жени Захариева – председател
на Съюза на българските музикални и танцови дейци
28.05.2010 г.

21.05.2010 г.

25.03.2010 г.П Р О Г Р А М А
за отбелязване на юбилея
„50 години общински духов оркестър Севлиево”м. Февруари - 2010 г.

1. Записи на произведения за БНР - народна музика;
2. Издаване на брошура „50 години общински духов оркестър Севлиево” и рекламни материали за юбилея.


м. Март - 2010 г.

25 март – Дом на културата „Мара Белчева” – Севлиево - Концерт посветен на годишнини на оркестранти .
(мултимедиини шаржове, авторски и солистични изяви)


м. Май - 2010 г.

21 май - Юбилеен - концерт (класически)
- със солисти:
проф. Анатоли Кръстев – виолончело,
Орлин Горанов,
солистите на оркестъра
и Иван Звездев;
– гости от МК, творчески съюзи, национални и общински институции;

Юбилеен – концерт в зала „България” – София


м. Юни - 2010 г.

Концерти за представяне на Юбилеен компакт диск
„50 години общински духов оркестър Севлиево”


м. Юли - 2010 г.

Концерт - поп, рок и джаз (на открита естрада)
с участието на: Тони Димитрова,
група БТР,
Олга Василенко – Украйна,
балетна формация.


м. Септември - 2010 г.

21 септември – Открита естрада в Севлиево
Концерт - спектакъл „Импресии от България”
- посветен на 430 години град Севлиево.
с участие на:
изпълнители на народна музика – Христина Ботева, Янка Рупкина, Даниел Спасов и Милен Иванов,
Христо Косашки, Пламен Драшков,
балетна формация, танцов състав и нестинари.
Реклама
Ако искате да
популяризирате
дейността си,
пуснете си
РЕКЛАМА
при нас!
Адрес: Фондация „Изкуство и Култура - Севлиево”
5400 Севлиево
GSM 0888 590 435
e-mail: aangelski@gmail.com

Дизайн: Аvramov